Fort Breendonk

I torsdags åkte vi på utflykt till fort Breendonk. Fort Breendonk användes som koncentrationsläger under andra världskriget.
Vår guide Chris gjorde sin egen variation av guidning när han visade fort Breendonk. Han gjorde det till ett slags skådespel där han var vakt och vi elever var fångar. När vi började guideturen var vi inte längre en vanlig turistgrupp, vi var nyanlända fångar på ett koncentrationsläger. Chris introducerade oss för alla stränga regler, vart vi skulle bo och vilka sysslor vi stod inför.
Sen var det dags att gå in.
Bilder på modiga fångar från fort Breendonk.
Sen fick vi gå in ett rum (som egentligen var avstängt) där allas fångars namn satt upphängda med siverbokstäver på väggarna. Rummet var avspärrat då turister snott med sig bokstäver som souvenir, fyfan.
I mitten stod det pelare fyllda med jord och aska.
Fastän det var 22 grader utomhus var det iskallt inne i fortet.
Inne i ett av de politiska fångarnas sovrum. Och de hade det bättre än de som var judar.
En rum fullt med smårum där fångarna stod upp i 5h i streck.
Fort Breendonk var känt för sin tortyr och förhörsförmåga. De var aldrig fler än 600 fångar på en gång, så vakterna kunde lättare terrorisera varenda en. Chris visade en massa olika tortyrmetoder.
Vi fick se de fräsa toaletterna. Hål i marken - 30 sekunder på sig två gånger om dagen. Om man inte hann slog vakterna ned en.
Sen gick vi runt fortet.
På baksidan hängde man folk och halshögg (för dem som hade tur). Då judarna vägde så lite tog det ung 20 min för dem att dö genom hängning. Nacken bröts inte utan man dog genom brist på luft.
Duscharna.
Har aldrig varit på ett koncentrationsläger innan. Jag förstår att det är viktigt att göra något sådant här, då man blir mer medveten om vad som verkligen hände och att det verkligen hände. Det är svårt att förstå när man sitter och läser om det.
Nästa stopp: Auschwitz

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0